• ablak ablak
 • bejárati ajtó

  bejárati ajtó

  bejárati ajtó

 • Erkély Ajtó

  Erkély Ajtó

  Erkély Ajtó

  Erkély Ajtó

Ablakprofilok

View the embedded image gallery online at:
http://szollosifa.hu/garancia/8-szollosifa#sigProGalleriad75055e0cb

Általános garanciális feltételek

N yílászáróinkra beépítéstől számított 1 év jótállást, a szerkezeti elemekre 3 év szavatosságot vállalunk. Garanciát csak cégünk által beépített nyílászárókra tudunk vállalni! Tehát, ha nem szakembereinkkel végezteti a beszerelést a beépítésből eredő károkért felelősséget nem vállalunk. A beszerelés nem tartalmazza a helyszíni javító jellegű kőműves és egyéb szakipari munkákat. Szakszerűtlen beépítés, karbantartás, extrém használat, mechanikai sérülés, valamint idegen eredetű javítás és beavatkozás esetén a garancia megszűnik. Garanciális időszak utáni helyszíni szerviz vagy garancia nélküli vagy garancia vesztett termékek esetén is, a kiszállást és szerviz tevékenységet díj ellenében végezzük.

ALAPSZABÁLY: Ha a szerkezet vagy vasalat szorul, nem szabad a kilincset vagy a szerkezetet erőltetni, mert vasalat vagy egyéb szerkezeti sérülésekhez vezethet. Ilyen hibák esetén garancia és szavatosság nem érvényesíthető!

M inőségi kifogást, minden esetben írásban kell közölni. A garanciális időszakban meghibásodás, ill. egyéb problémák esetén kollégáink, a bejelentést követő 30 munkanapon belül, a helyszínen díjmentesen elvégzik a szükséges javításokat és beszabályozásokat. Jogtalan hibabejelentés esetén a bejelentő köteles a kiszállással, munkavégzéssel kapcsolatos költségeket megtéríteni. A garanciális igény benyújtását csak teljes mértékben kiegyenlített számla esetében áll módunkban elfogadni. Garanciális beállítást csak az általunk beépített nyílászárókra vállalunk, egyéb esetben kiszállási- és munkadíjat számolunk fel. A garancia nem terjed ki az elemi károkra és a harmadik személy által okozott károkra (pl. kőműves, festő, helyreállító munkákból adódó hibák, stb.) A szállítás és a tárolás során a terméket az időjárástól (közvetlen napfény, pára) és a mechanikai sérülésektől óvni kell. A termék fóliába csomagoltan, natúr vagy festett kivitelben kerül forgalomba. Vízmentes helyen tárolandó, kissé megdöntve. Natúr terméknél a felületkezelést - beépítés előtt - minél előbb el kell végezni. A nyílászárók 8-10% nedvességtartalommal rendelkeznek, ezért a vetemedés lehetősége kizárt. A nyílászárók festését csak szakember végezheti! Felületkezelés előtt elengedhetetlen a vasaltok és gumitömítések eltávolítása, hiszen a felületkezelő anyag a szerkezetét károsíthatja. Nem általunk végzett felületkezelés után a vasalatokat szakemberrel újra kell állíttatni. A nyílászárók beépítésekor a belső vakolásnak és a végleges aljzatbetonnak mindenképp készen kell lennie, a vakolatból felszabaduló építési nedvességnek el kell távoznia. Az épület nedvességtartalma max. 40-45% lehet, ahhoz hogy a beépített szerkezetek hibamentesen működjenek (ebben az esetben a nyílászárók nedvességtartalma 10-11%). Amennyiben az épületben mért nedvességtartalom ennél magasabb, a nyílászáró méretbeli változásoknak van kitéve. Ezen változások miatti beállítás nem garanciális probléma, tehát a magas páratartalomból eredő hibák javítási költsége a megrendelőt terheli. A fa természetes anyag, ezért a felületeknél előforduló szín és rajzolati eltérés, valamint a csomók jelenléte természetes, így ez nem képezheti reklamáció tárgyát! A felületkezelés tartósságára csak akkor vonatkozik a garancia, ha annak évenkénti, ápoló készlettel történő karbantartása igazoltan megtörtént. Lazúros bevonat esetén a fa természetes jellegéből adódóan egy terméken belül színeltérés, és színmintához képest-árnyalatnyi eltérés lehetséges! Vörös, luc - illetve borovi fenyőből készült nyílászárók esetén a magas gyanta tartanom miatt, és az időjárási viszonyok változásával (különösen magas felületi hőmérséklet esetén) szemmel látható és kitapintható gyanta pontok, folyások jelennek meg a fa felületén.

ROTO NT Vasalatokra vonatkozó termékszavatossági előírások

Termékinformáció és a rendeltetésszerű használat

A hagyományos nyíló- és bukó-nyíló vasalatok ezen definíció értelmében bezárják és különböző szellőztetési állásba hozzák az ablak- és erkélyajtószárnyakat. Záráskor rendszerint egy tömítés ellenállását kell legyőzni. Betörés gátló ablakok és erkélyajtók, nedves helyiségekben és agresszív, korrodálást elősegítő levegőtartalmú környezetben beépített ablakok és erkélyajtók olyan vasalatot igényelnek, amely az adott környezetnek megfelel és külön egyeztetett teljesítményjegyekkel rendelkezik. A nyitott ablak- és erkélyajtószárnyak csak árnyékoló funkcióval rendelkeznek, és nem töltik be a hézagmentesség, heves esőzéssel, hangtompítással, hőséggel és betöréssel szembeni ellenállás igényét. Szél és huzat esetén az ablak- és erkélyajtó szárnyakat be kell zárni. ill. csukni. A szél és huzat ebben a megfogalmazásban azt jelenti, hogyha az ablak- vagy erkélyajtószárnyak nyitott állapotban légnyomás, ill. légáramlat hatására maguktól és irányíthatatlanul kinyílnak vagy bezáródnak. Az ablakok és erkélyajtók egy rögzített, nyitott állása csak rögzített kiegészítő vasalatokkal érhető el. A becsukott ablak- és erkélyajtószárnyak ellenállása a szélnyomással szemben a mindenkori szerkezettől függ. Ha az ablak- és erkélyajtószárnyaknak a DIN EN 12210 szerinti ellenálló képességgel kell rendelkezniük, akkor ezt a mindenkori ablakszerkezettel és a keret anyagához való vasalat összeállítással kell meghatározni és külön megegyezni. Általában a nyíló és bukó-nyíló vasalatok a DIN 18025 szerinti akadálymentes otthon igényének felelhetnek meg. Ehhez megfelelő vasalat összeállítás és szerelés szükséges az ablak- és erkélyajtószárnyakhoz, amelyeket külön kell egyeztetni.

Helytelen használat

A z ablak- és erkélyajtó szárnyakhoz való bukó-nyíló vasalatok helytelen - azaz nem rendeltetésszerű - használata akkor fordul elő,

 • Ha a nyitási területbe a szárny és a tok közé akadály kerül és ezzel a rendeltetésszerű használatot megakadályozza.
 • Ha az ablak- és erkélyajtószárny nem rendeltetésszerűen vagy akaratlanul (pl: szél hatására) úgy az ablakkerethez nyomódik, hogy a vasalatok, a tokalkatrészek vagy az ablak- és erkélyajtószárny egyéb elemei károsodnak vagy eltörnek, ill. további sérülések képződhetnek.
 • Ha az ablak- és erkélyajtószárnyra kiegészítő tehet. hárul (mint pl. az ablak vagy erkélyajtószárnyon hintázó gyerek)
 • Ha az ablak- és erkélyajtószárnyak zárásakor a tok és a szárny közé benyúlnak (balesetveszély)

Fa Ablakok

View the embedded image gallery online at:
http://szollosifa.hu/garancia/8-szollosifa#sigProGalleria77f3bbb8a4

Fa Erkélyajtók

View the embedded image gallery online at:
http://szollosifa.hu/garancia/8-szollosifa#sigProGalleria841c67f377

Fa Bejárati Ajtók

View the embedded image gallery online at:
http://szollosifa.hu/garancia/8-szollosifa#sigProGalleria11a88eb9cf

Fa Beltéri Ajtók

View the embedded image gallery online at:
http://szollosifa.hu/garancia/8-szollosifa#sigProGalleria0055f3ff4a

Fa Zsalugáter és Spaletta

View the embedded image gallery online at:
http://szollosifa.hu/garancia/8-szollosifa#sigProGalleria7136c50e27

Termék karbantartása

A biztonság szempontjából fontos vasalat részeket évente legalább egyszer a rögzített helyükön meg kell vizsgálni és a kopását ellenőrizni kell. Szükség szerint a rögzítő csavarokat meg kell húzni ill. az egyes alkatrészeket ki kell cserélni. Ezen túlmenően legalább évente egyszer a következő karbantartási munkálatokat el kell végezni. Minden mozgó alkatrészt és nyíló - ill. bukónyíló vasalat záró részeit be kell zsírozni és a működésüket ellenőrizni kell. Csak olyan tisztító- és ápoló anyagokat lehet alkalmazni, amelyek a vasalatok korrózióvédelmét nem csökkentik. A vasalatok beállítási munkáit - különösen a sarokcsapágy és ollók területén - valamint az alkatrészek kicserélését és a nyílószárnyak be- és kiakasztását szakembernek kell elvégeznie. Az ablak- és erkélyajtók felületének kezelésekor - pl. lakkozás vagy fényezés - minden vasalatrészt ki kell vonni a kezelés alól és védeni kell a szennyeződéstől eközben.

A felület minőségének megőrzése

A z elektronikusan felvitt horganyréteg a normál levegőklímán nem sérül, ha a vasalat részeken nem képződik kondenzvíz, vagy az alkalmanként keletkezett kondenzvíz hamar fel tud száradni. A vasalatrészek felületi minőségének tartós megőrzéséhez és a korrózió elkerülése érdekében a következő pontokat feltétlenül be kell tartani:

 • A vasalatokat ill. a falcteret különösen a beépítési fázisban megfelelően kell szellőztetni, hogy sem nedvességnek sem kondenzvíz keletkezésnek ne tegyük ki.
 • Az építőanyag lerakódását és azzal való szennyeződést a vasalatrészeken (por, gipsz, cement stb.) kerülni kell.
 • A falc térben képződő agresszív gázok kevés kondenzvízzel érintkezve a vasalatrészek gyors korróziójához vezethet. Ilyen agresszív gázok megjelenésekor az ablakoknál és erkélyajtóknál gondoskodni kell a falc tér megfelelő szellőztetéséről. Ez különösen érvényes a tölgyfából vagy más magas savtartalmú fából készült ablaknál és erkélyajtónál.
 • Ezen túlmenően nem lehet ecet- vagy savas térhálózatú ill. az előbb felsorolt anyagú tömítőanyagot használni, mivel a tömítőanyaggal való közvetlen érintkezés és az ezekből való kipárolgások a felületet megtámadhatják. A vasalatot csak enyhe, pH-semleges higított tisztítószerrel lehet tisztítani. Semmi esetre sem szabad agresszív, savas tartalmú tisztítószert vagy a fen felsorolt anyagokat tartalmazó súrolószert alkalmazni.

A fa felületek karbantartása

H a a felületkezelés házilagosan történt, évente szemrevételezéssel át kell vizsgálni a külső felületeket nem, sérült - e, valahol a festékréteg. Időjárásnak kitett oldalakon háromévente érdemes a felületkezelést felújítani; ha nagyon rongálódott át kell festeni. Ha a felületkezelés gyári, a beépítést követő második évtől kezdve, évente felületápoló Milesi XGC 35-tel kell kezelni a külső oldalakat a felületkezelő anyagot gyártó cég ajánlása szerint. Ezzel ugyanis regenerálhatjuk a felületkezelő anyag külső rétegét. Így lényegesen növelhetjük annak élettartamát. A kezelés nem igényel különös szaktudást; a dobozon feltüntetettek szerint kell elvégezni. Évente legalább egyszer érdemes átvizsgálni a külső oldalon az üveg mentén lévő vízzáró tömítést (“sziloplaszt” csíkot) is, ugyanis ha az elvált akár a fától, akár az üvegtől, a szerkezetbe víz kerülhet, ami részint a belső térbe jut, részint az ablak károsodását okozhatja.

Használati útmutató a helyes szellőztetésre

H ogyan kerülhető el a penészedés és páralecsapódás problémája, ami nem tartozik a garanciális javítások közé? Mit is jelent az intenzív szellőztetés? Az intenzív szellőztetés azt jelenti, hogy az ablakszárny teljesen nyitott állapotban van. Eközben ügyelni kell arra, hogy az ablak nyitása előtt a fűtést teljesen le kell kapcsolni. Elegendő alacsony külső hőmérséklet esetén a légcsere néhány perc alatt biztosítható. A párás benti levegőt hűvösebb külső levegőre cseréljük, ami felmelegítése során képes felvenni a helyiség nedvességét. De honnan is jön a nedvesség? Egy 3-4 személyes háztartás csupán a kilégzéssel 7-9 kg vízpárát termel naponta, és ehhez jön még 2-3 kg a főzés miatt. Vegyük számításba a további nedvességforrásokat, mint növények, akváriumok vagy túlzott fürdőszoba-használatot. Az így képződött pára mennyisége elérheti a 10-14 kg-ot is, a nap 24 óráját tekintve. Egy 100 m2-es lakás esetében ez azt jelenti, hogy a légtérfogatot naponta többször, akár 2-3 óránként teljesen ki kell cserélni. Kerülni kell a szakaszos szellőztetést, amikor az ablakszárnyat csak kis résnyire nyitjuk vagy a bukóablakot sokáig nyitva hagyjuk, mert a hideg évszakban a helyiségek és ezzel együtt a falak is lehűlnek és megnő a párakicsapódás és penészedés veszélye.

FONTOS: az ablakokon képződő páralecsapódás nem egyértelműen a nyílászáró hibájára utal. A jelenséget a túl magas páratartalom is okozhatja!

Vevői tájékoztató a penészesedés elkerülésére

 • A lakótérben a teljes levegőmennyiséget 2-6 óránként ki kell cserélni. A nyílászárók tömítetlensége és a kialakított rés-, illetve falc szellőzők segítik a levegőcserét, de önmagukban nem elegendőek, ezért naponta minimum 3-5 alkalommal intenzív szellőztetés szükséges. Ennek időtartama 5-20 perc, a belső és a külső hőmérséklet függvényében.
 • Az intenzív kereszthuzatos szellőztetés gyors légcserét eredményez, nem hűti le a falakat, csak a levegőt kell felmelegíteni.
 • Már a huzamosabb ideig fennálló 75%-os levegő-páratartalom is növeli a páralecsapódás, a penészesedés lehetőségét a hidegebb falfelületeken.
 • A falazat alacsonyabb hőszigetelő képessége, a hidegebb felületek miatt fokozza a páralecsapódás mértékét. A hő hidakat meg kell szüntetni.
 • Páratartalom-mérő beszerzésével ellenőrizhetőbb az épület relatív páratartalma. A mért érték függvényében akár kerülendők a fűtőtestre helyezett párologtatók.
 • A kimosott ruhát (főleg a téli időszakban) lehetőség szerint szabad levegőn elő kell szárítani. Ellenkező esetben a nagyobb páraterhelés miatt gyakoribb intenzív szellőztetés szükséges.
 • A külső határoló falakhoz lehetőleg ne rakjunk bútorokat. Ha mégis, akkor 10-15 cm távolságot hagyjunk el a faltól.

Alkategóriák

Több mint 20 év tapasztalata

 

A SzöllősiFa régóta gyárt nyílászárót

Bővebben »

Több mint 20 000 nyílászáró

 

Több mint 20 000 darab nyílászárót gyártottunk le, egyedi igények alapján

Bővebben »

Több mint szimpla nyílászáró

 

Komoly minőségi követelmények, korszerű gépsor, nagy kapacitás, kedvező árazás.

Bővebben »